31 Oct, 2019

U par reči – tradicija u modernoj formi

Restoran Dzumbus

U par reči – tradicija u modernoj formi

Restoran DŽUMBUS koji je prošle godine otvoren na Dorćolskom keju u sklopu sportskog centra „Milan - Gale Muškatirović“ ovog puta je bio naš izbor za večernju gastro patrolu. Blagovremena rezervacija obezbedila nam je odličan sto, a restoran je tokom večeri bio pristojno popunjen. Sam enterijer restorana nameće izvesnu dozu opuštenosti, pa je lako pronaći zgodno mesto. Restoran DŽUMBUS je moderan ugostiteljski objekat, a uskoro smo se uverili da je i ponuda u skladu s ovim konceptom. U par reči – tradicija u modernoj formi.

RESTORAN DŽUMBUS – DOBRODOŠLICA

Dok smo uživali u aperitivu, izvrsnoj rakiji od dunja iz destilerije „Belobog“, brigu o nama preuzeo je konobar Ivan Drobnjak koji je svojim znanjem i talentom za otkrivanje želja gostiju visoko podigao lestvicu u svojoj profesiji. Naše porudžbine sledile su njegove preporuke i nismo se pokajali. Uvod u sve bio je kuver, vrlo često zanemaren detalj u većini restorana. Uz već spomenutu rakiju od dunja, savršeno su se uklopili sveže pecivo, ajvar od zelenih paprika, urnebes salata, a naročito namaz od čvaraka.

PREDJELO – DŽUMBUS U NAJAVI

Uvod u gozbu koja je sledila bilo je zanimljivo predjelo, kojim restoran DŽUMBUS već na početku nagoveštava da, bez obzira na modernu prezentaciju i praćenje gastronomskih trendova, nije odustao od tradicionalnih ukusa našeg podneblja. „Srpski suši“, tj.

kačamak sa kajmakom rolovan njeguškom pršutom u suši maniru i posut tostiranim crnim i belim susamom stvarno je originalno predjelo. Pored toga, posluženi smo čuvenim pljevaljskim kozjim sirom u maslinovom ulju i vrlo zanimljivim slajsovanim biftekom koji je odležao u suvoj marinadi, zatim je dimljen kroz tri dima, a potom je sedam dana čuvan u maslinovom ulju.

GLAVNO JELO - A ONDA JE NASTAO DŽUMBUS

Nije dovoljno to što su „Ćevapi na ex“ od junećeg mesa savršeni, nego uz njih još idu sitno seckani crveni luk i slaninica da upotpune savršenstvo.

Ogromna „Rašina pljeskavica“ priča je za sebe. Remek delo čuvenog šefa kuhinje kojeg pamte najbolji beogradski restorani takođe je napravljena od junećeg mesa, punjena listićima dimljenog bifteka i dimljenim kačkavaljem, ukrašena kuglom kajmaka, hrskavom pršutom i servirana na lepinji s pretopom.

Totalno gurmanski. „Piletina DŽUMBUS“, batak i karabatak, pre grilovanja marinira se 24 sata u medu, a servira se na kuskusu i mladom spanaću sa dresingom od šargarepe i dresingom od cvekle. Kako bi cela priča bila u skladu s nazivom restorana, gurmanluci su i dalje stizali za naš sto.

Optimalnio srednje pečen „Biftek DŽUMBUS“ sa demiglasom poslužen je s mladim spanaćem, sušenim paradajzom, brusnicama i gorgonzolom.

Grilovani „Losos DŽUMBUS“ mariniran u javorovom sirupu bio je sjajan. Na ovom jelu prikazana je predusretljivost i snalažljivost ekipe restorana DŽUMBUS. Naime, zbog gošće čiji organizam loše reaguje na gluten, losos je poslužen na kinoi sa rukolom i citrusnim sosom umesto na kuskusu s grilovanim povrćem.

Uz sve delicije savršeno se uklopila „DŽUMBUS salata“, mešavina nekoliko vrsta zelenih salata, crvenog i belog kupusa, rukole, krastavca, rotkvica i kukuruza šećerca.

Uz ovakvo posluženje uparili smo i savršeno vino Alma Mons iz vinarije „Belo Brdo“.

DESERT - SLATKA ZAVRŠNICA

Defile poslastica kojim smo zaokružili jednu ukusnu i uzbudljivu gastro patrolu apsolutno nije zaostajao u pogledu kvaliteta i prezentacije za svim što mu je prethodilo. Čokoladno savršenstvo „Milki“, Tri leće koji se topi u ustima, prava domaćinska krempita, „Cmok“ kolač s ananasom i crvenom glazurom i neodoljive šnenokle servirane u teglici. Nije nam bilo lako ali smo i ovaj „zadatak“ savladali.

Sve u svemu, restoran DŽUMBUS je baš onakav restoran kakav Beograd zaslužuje. Uglađen, a nije usiljen, reprezentativan, a nije pretenciozan. Ponuda i usluga su izvanredni, uz blagovremenu rezervaciju lako je naći mesto, postoji dovoljno mesta za parking u neposrednoj blizini...

Uglavnom, iskreno vam preporučujemo da ga što pre posetite, a mi ćemo gastro patrolu sigurno ponoviti u dogledno vreme.