10 Jan, 2020

Iskustvo Mediterana

Restoran Porto Malteze

Iskustvo Mediterana

Ako vam naziv za restoran PORTO MALTEZE zvuči poznato, zaključujemo sledeće: imate dobro pamćenje i u njemu sećanje na mesto gde se dobro jede i pije. Riblji restoran PORTO MALTEZE nastavak je jedne savršene hedonističke priče započete u restoranu PORTO u Francuskoj ulici devedesetih godina prošlog veka. Privučeni informacijom da je akter nove priče čovek koji je ovom gradu već jedanput ispričao sjajnu priču o mediteranskoj kuhinji i svemu što uz to ide, rešili smo da organizujemo našu čuvenu gastro patrolu i proverimo o čemu se radi. Pun života i iskustva, gospodin Dušan Radović sa svojom životnom saputnicom i vernom saradnicom Natašom ugostio nas je u njihovom restoranu PORTO MALTEZE na Novom Beogradu.

LAKO DO RESTORANA
Poznavaocima Novog Beograda neće biti problem da pronađu restoran PORTO MALTEZE, ali i ostali će ga lako i brzo pronaći. Ukratko, nalazi se preko puta buduće glavne autobuske stanice koja je u izgradnji, do njega se stiže ulicom Jurija Gagarina, a najjednostavnije je vozilom doći iz smera blokova, Belvila, Delta sitija. Zaista komotan, prostran parking nalazi se ispred restorana, a sam ulaz je dobro obeležen. U vremenu kada gosti ne mogu da posećuju omiljene restorane samo zbog nemogućnosti bezbednog parkiranja, ovaj podatak je dragocen.

PORTO MALTEZE – LEP RESTORAN
Pored vrlo jednostavnog, a lepog i uglađenog enterijera, pažnju nam je privukla neobično dobra osvetljenost prostora. Navikli na prigušeno osvetljenje u većini restorana, pitali smo o čemu je reč i dobili smo jedno profesionalno i nadasve logično objašnjenje od gospodina Radovića. Prema njegovom mišljenju i međunarodnom iskustvu, riblji restoran mora da ima takvo osvetljenje da u svakom trenutku gost može da raspozna i najtanju dlačicu na ruci. Ako je u stanju da primeti svaku dlačicu, primetiće i svaku riblju koščicu koja mu se nađe u tanjiru, a ne moramo vam objašnjavati koliko je to važno. Restoranom preovlađuje bela boja, znalački obogaćena mediteranskim detaljima, malteški krst našao je svoje mesto na elegantnim crvenim stolnjacima. Tu je i čuvena „barka“, bife i prepoznatljiv detalj iz starog restorana PORTO. Osećaj – kao da ste otputovali na neku lepu mediteransku destinaciju, seli u prijatan restoran gde vas vlasnik i osoblje tretiraju kao stalnog, dragog gosta.


HRANA I PIĆE
Pored neuobičajeno dobrog izbora ribe i plodova mora, restoran PORTO MALTEZE izdvajamo od većine i po prezentaciji jela. Još u starom restoranu PORTO mogli ste sami da odaberete koliko biste čega želeli da vaša porcija sadrži, a takav način poručivanja primenjuje i novi restoran. Svojevremeno je širom Evrope ustupljeno više od 30 franšiza restorana PORTO i u svima je ovakav sistem bio jedna od atrakcija. Riba i morski plodovi izloženi su i u spomenutoj barci, a ljubazni konobari stoje vam na raspolaganju za sve konsultacije. Porcije koje se iznose pred goste predstavljaju mala umetnička dela.
Mi smo naše „patroliranje“ započeli karpaćo miksom lososa, hobotnice, tune i inćuna, vongolama na buzaru (idealno pikantnom), brusketama sa paradajzom i maslinama i predjelom „Barka“ inspirisanim sardinijskom kuhinjom. Ovo poslednje je i za nas bila prilično nova, ali divna mešavina raznih delicija na jednom povećem tanjiru – filet pešikana (vrsta morskog psa), kus-kus sa plodovima mora (sipa, hobotnica, sardela) i salata od pasulja. Inače, masline, maslinovo ulje i šest godina odležali balzamiko koje restoran PORTO MALTEZE nudi potiču sa Sardinije. S juga Italije potiče još jedno izvrsno jelo koje smo probali, a to je grašak sa sipom. Na prvi pogled čudna kombinacija za nas „s kontinenta“, ali iskreno preporučujemo.
Glavna „plata“ stigla je u vidu gastronomsko-umetničke instalacije koja se sastojala od škampa, komada grdobe i školjki Sen Žak (Jakobove kapice) začinjenih musom od peršuna i belog luka. Kao što je već rečeno, svoju „platu“ možete kreirati po želji i ukusu, a ova kojom smo posluženi prilikom posete nas je baš impresionirala. Po preporuci, uz ovako delikatnu hranu sa uživanjem smo pili belo vino Zlatna vrbnička žlatina. Savršen spoj, preporučen od strane izuzetnog poznavaoca.

RESTORAN ZA UŽIVANJE
Veseloj i prijateljskoj atmosferi doprineli su zvuci kafanskih i pop-hitova iz instrumenata vrsnih muzičara koji će od 13. januara 2020. godine gostima biti na raspolaganju svako veče. „Cesarica“ i „Mala garava“ pospešile su dobro raspoloženje skoro kao i sjajno vino koje smo pili. Od dodatnih informacija, najavili bismo „Dane Sardinije“ koje restoran PORTO MALTEZE priprema za svoje goste do 18. januara 2020. godine, a u pripremi su i „Dani Toskane“ koji pičinju 7,februara 2020. godine i trajaće mesec dana. Uglavnom, zanimljivosti neće faliti u narednom periodu, a mi ćemo se potruditi da vam i o njima pišemo kad budu aktuelne.
Da zaključimo - stari PORTO je sada novi restoran PORTO MALTEZE, još bolji i zanimljiviji i što je takođe važno, na pristupačnijoj lokaciji. Pravi, reprezentativni restoran mediteranske kuhinje, kakav Beograd zaslužuje.