27 Nov, 2019

Istra u Beogradu

Restoran Šaran

Istra u Beogradu

Restoran ŠARAN – Istra u Beogradu

Svake jeseni u poslednjih devet godina zemunski restoran ŠARAN donosi pravo osveženje na ugostiteljsko-gastronomsku scenu Beograda. Dok je većina restorana u nekom raskoraku između letnje sezone i dočeka Nove godine, restoran ŠARAN se i ovog puta potrudio da nas obraduje nekim kreativnim dešavanjem. Pod okriljem jednog od najdugovečnijih i najlepših restorana u Beogradu odvija se svojevrsna kulturno-gastronomska manifestacija DANI ISTRE, što predstavlja savršen povod za našu gastro-patrolu.

SPECIJALITETI ISTRE

DANI ISTRE koje restoran ŠARAN organizuje predstavljaju jedinstvenu priliku da bez daljeg putovanja upoznate gastronomsko blago istarskog podneblja. Najbolji mogući vodič kroz ovakvo iskustvo je definitivno gospođa Mira Zrnić, vlasnica i šef konobe STARI PODRUM iz Momjana, pravog istarskog bisera. U ovom porodičnom restoranu godinama uspešno ugošćava posetioce iz celog sveta, a nama je pripala čast da je upoznamo i da se počastimo prema njenim preporukama.

Predjelo kojim je započeto naše gurmansko putešestvije nagovestilo je nesvakidašnji užitak. U stvari, već sam kuver od hrskavog hleba i namaza s tartufima bio je potvrda autentičnosti cele priče. A onda je krenulo – vrganji s parmezanom i šparglom na rukoli , karpaćo od tikvica i jabuka začinjen uljem od bundeve, istarski „pjat“ sireva s tartufima i bez tartufa, istarski naresci, pašteta od bakalara, a posebno nam se dopala „fritaja“, tj. kajgana posuta sveže narendanim tartufima. Gospođa Mira Zrnić istakla je da je u toku sezona tartufa i da je ovo doba godine kada se tartufi najviše koriste. Galantno, kako nalažu renome restorana ŠARAN i profesionalnost iskusne kuvarice g-đe Zrnić, svako jelo s tartufima bilo je dodatno posuto ovim skupocenim dodatkom.

Nastavak gozbe nije ni najmanje zaostajao za njenim spektakularnim početkom. Rižoto sa vrganjima i šparglama je verovatno jedan od najboljih u regionu. Vazdušast, optimalno skuvan, jednom rečju – odličan. Onda su na red došli fuži i pljukanci, autentična istarska ručno pravljena testenina koja se topi u ustima. Fuži su nam posluženi sa kozicama i šparglom, a pljukanci sa tartufima. Dok traju DANI ISTRE koje zemunski restoran ŠARAN održava do 11-og decembra u ponudi su i najkvalitetniji stekovi sa sosovima od tartufa, špargle ili pečuraka, kao i jela od morske ribe, brancina i romba.

NAJSLAĐE ZA KRAJ

„Teta Mirina“ krempita od dunja bila je pravo iznenađenje. Savršen krem sa osvežavajućim prelivom od dunja bio je nešto s čim se nismo sretali do sada kada su krempite u pitanju. Probali smo i tiramisu, jedan s prelivom od dunja, a drugi s prelivom od šumskog voća. Za one kojima gluten u jelima pravi problem, preporučujemo tanko seckane kriške jabuke, posute parmezanom, orasima i prelivene medom i maslinovim uljem. Sjajna kombinacija. Da bi sve bilo baš onako „istarski“, gospođa Mira Zrnić pripremila je i tradicionalne fritule, vrlo jestive krofnice koje smo ovog puta jeli u slatkoj varijanti.

NAJBOLJE VINO I PRAVA ATMOSFERA

Inače, od prvog zalogaja su nas pratila prvoklasna vina čuvene istarske vinarije KOZLOVIĆ. Vinarija KOZLOVIĆ je tradicionalni partner kad god restoran ŠARAN realizuje ovaj sjajan projekat, jer kakvi bi DANI ISTRE bili bez autentičnog istarskog vina. Naš izbor su bila vina „Valle“ i čuvena „Malvazija“. Trio „Mediterraneo“ nas je svojim jadranskim glasovima podsetio „šta to beše ljubav“, a u gotovo lekovito prijatnom ambijentu pod prigušenim svetlom videli smo raznolik svet. Poznate i manje poznate ličnosti, boeme i radoznalce, domaće i strane. Zajednički imenitelj im je hedonizam, iskreni užitak.

I mi smo iskreno uživali u DANIMA ISTRE. Uživali smo u specijalitetima koje je pripremila gospođa Mira, u nekim dobrim vinima, u atmosferi i prvenstveno iskrenom gostoprimstvu ljudi koji čine da zemunski restoran ŠARAN i ubuduće bude jedan od najreprezentativnijih restorana prestonice. Najtoplije preporučujemo da svratite u restoran ŠARAN do 11-og decembra i priuštite sebi i nekom svom pravi užitak.