26 Feb, 2020

HEDONIZAM U TRI RUNDE

Restoran Šaran

HEDONIZAM U TRI RUNDE

Već sedamnaestu godinu zaredom najpoznatiji zemunski riblji restoran ŠARAN organizuje gastronomsko-kulturnu manifestaciju HVARSKI DANI. U saradnji sa poznatom hvarskom gostionicom „Kod kapetana“ i njenim kapetanom Juricom Tomičićem ovo autentično dešavanje trajaće sve do 15. marta 2020. godine. Kao što ste i navikli, vredna ekipa gastro-patrole portala www.restorani.rs uvek je tamo gde se dešava nešto lepo, gde se može nešto dobro pojesti i popiti, tako da ni HVARSKI DANI u restoranu ŠARAN nisu mogli početi bez našeg prisustva.

VIP VEČERA I PRIJATNA IZNENAĐENJA

Restoran ŠARAN nam je ukazao veliku čast pozivajući nas na VIP večeru 18. februara kojom su započeti ovogodišnji DANI HVARA. Poznate ličnosti iz javnog života inače su redovni gosti restorana ŠARAN, a HVARSKI DANI idealna su prilika da ih vidite u opuštenoj atmosferi, na jednom mestu. Tako su se, bez neke neumerene etikecije ili distance među zvanicama pojavili Vlado Georgijev, Petar Strugar, Milica Todorović, Katarina Žutić, Neda Ukraden, Mima Karadžić, Nataša Ninković, Dragan Jovanović, Branka Pujić, Dejan Lutkić, ekipa glumaca iz serije „Istine i laži“ kao i mnogi drugi.

Dobrodošlica u restoran ŠARAN na HVARSKE DANE stigla nam je u vidu odlične domaće travarice koja je ispratila tartar od tune sa domaćim hlebom od sušenog paradajza. Bez obzira što smo na vreme upozoreni da slede tri ganga gurmanskih specijaliteta, nismo odoleli ovom sjajnom predjelu. Sva tri ganga savršeno su bila uparena sa odličnim vinima vinarije „Tonči Marijan“ iz mesta Pitve na Hvaru. Dok traju HVARSKI DANI restoran ŠARAN će u ponudi imati i sjajna vina vinarije „Korta Katarina“ sa Pelješca.

HEDONIZAM U TRI RUNDE

Prvi gang činili su slani inćuni, pašteta od morske ribe, paški sir, pršut od jadranske ribe i dalmatinski sušeni pršut. Već posle predjela osećali smo se kao da sedimo u lepoj hvarskoj gostionici kapetana Jurice Tomičića, a ovaj gang nas je potpuno preneo u mediteransku atmosferu. Vinska pratnja bila je „Bogdanuša“ spomenute vinarije „Tonči Marijan“, od autohtone sorte sa Hvara.

Tradicionalno snažni „Pošip“ i nešto blaži „Roze“ iz iste vinarije bili su upareni sa drugim gangom predstavljenim u vidu belog rižota sa morskim plodovima. Vrlo aromatično i bogato jelo karakteristično za ceo Mediteran, a ova hvarska, dalmatinska varijacija bila je jedna od boljih koje smo probali. Štaviše, odlična.

Treći gang  predstavljao je zapravo jednu umetničko-gastronomsku instalaciju, podjednako lepu za nepce i za oči. Savršeni file brancina na žaru sa slanim jadranskim inćunima serviran je na pireu od krompira i obogaćen prelivom od kapara i vina „Plavac Mali“. Logično, uz ovakav specijalitet pilo se opojno hvarsko vino „Plavac mali“.

Što se uživanja u jelu tiče, dodatna atrakcija bila je tuna od 55 kilograma koju su domaćini pripremili za goste. Originalno, nesvakidašnje, upečatljivo. Uostalom, pogledajte fotografije, sve će vam biti jasno.

SPECIJALNO IZNENAĐENJE

Dalmacija makar i usred Zemuna ne bi bila Dalmacija bez dalmatinske muzike, prepoznatljivog melosa koji osvaja srca, podiže raspoloženje, budi uspomene. Kao pravi domaćini, u restoranu ŠARAN pobrinuli su se da i ova stavka bude spektakularna. Klimaks cele večeri desio se kada je prepoznatljiv tenor Gorana Karana eksplodirao restoranom. Svi gosti pridružili su se pesmi ove muzičke zvezde regiona, a raspoloženje je bilo na vrhuncu. Desili su se tu i neki zanimljivi dueti, a čast zemunaca odbranio je Gagi Jovanović koji je u svom specifičnom maniru  otpevao „Ruža rumena“. Inače, dok traju HVARSKI DANI, za pravu mediteransku atmosferu i potpuni užitak biće zadužena instrumentalna klapa „Sotto voce“, pa se pripremite da sa njima zapevate i neke neprolazne hitove.   

ČEKAMO PUNOLETSTVO

Orila se pesma do duboko u noć, tu podno Gardoša u najlepšem delu Zemuna. Hvar i Dalmacija biće pored Dunava sve do 15. marta. Iskreno preporučujemo da svratite i počastite se. Kao prijatelji, redovni gosti i saradnici restorana ŠARAN možemo vam bez dvoumljenja obećati vrhunske specijalitete majstora dalmatinske kuhinje i najbolja autohtona hvarska vina. Lake note Mediterana i predusretljivost ekipe restorana ŠARAN učiniće vaš izlazak nesvakidašnje prijatnim, poput nekog kratkog odmora na prelepom mestu kao što je Hvar. Lepi utisci za koje su zaslužni zemunski restoran ŠARAN i „Kod kapetana“ sa Hvara biće najbolja preporuka da dolazite i narednih godina. Naročito dogodine, kada ova sjajna manifestacija navršava 18 godina.

Do tada, vidimo se u ŠARANU.