23 Nov, 2018

Rolovana piletina u slanini

Restoran Kovač

Rolovana piletina u slanini

Čim smo stupili u restoran KOVAČ, sva užurbanost i buka velegrada ostali su iza nas. Toplina urednog enterijera, ljubazna dobrodošlica i zvuci akustične muzike trenutno su učinili da se osećamo opuštenije. Aperitiv je dodatno učinio svoje, a apetit je podgrejao kuver apetisan u vidu optimalne mešavine dve vrste začinjenog krem sira i kriški domaćeg hleba koji se svakodnevno peče u furuni restoranske kuhinje. Važno je napomenuti da je u ponudi i domaći hleb od bezglutenskog brašna, tako da slobodno možete kelneru zatražiti da budete posluženi ovom vrstom hleba.

Posebna čast bila nam je prilika za razgovor sa šefom kuhinje gospodinom Ivanom Arićem i gospodinom Milošem Divjakom koji su nas proveli kroz gastronomsku ponudu restorana i na čiji predlog smo odabrali predjelo, glavna jela i desert. Prema njihovim rečima, ideja je bila da ponuda ostane u tradicionalnom maniru, ali da se u skladu sa savremenim trendovima predstavi gostima u rafiniranijoj, unapređenoj formi.

Tradicionalno predjelo KOVAČ sastojalo se od njeguške i goveđe pršute, sudžuka, zlatarskog sira, paprike u pavlaci, pohovane punjene paprike, ajvara, duvan čvaraka, urnebes salate i mladog kajmaka. Potpuno tradicionalno, idealno i za upoznavanje nekog stranog gosta sa kuhinjom našeg podneblja.

Obrok salata sa grilovanom ćuretinom služi se na četiri vrste zelene salate – radič, endivija, lolo bianco i rukola. Prelivena je optimalnom količinom maslinovog ulja, belog aćeta i sa par kapi ojster-sosa. Ćuretina je bila nesvakidašnje mekana i sočna, delimično zahvaljujući i tome što je prilikom pripreme korišćen i domaći med.

Sledeći specijalitet restorana KOVAČ, pileći stek bio je rolovan u slanini, a napunjen smesom od crnih maslina, punomasnog sira i pečene paprike. Poslužen je sa domaćom testeninom, tzv. vojvođanskom garniturom i salsom od paradajza. Uz ćureću salatu savršeno se uklopilo provansalsko vino rose Whispering angel, a uz rolovanu piletinu Gavi di Gavi iz Pijemonta.

Probali smo i prvoklasne jagnjeće kotlete pripremljene na ćumuru koje su nam poslužili na domaćoj testenini sa tartufima. Najviše zbog sosa od tartufa uz ovaj specijalitet uklopilo se Edizione cinque. 

Za kraj prijatnog druženja sa vrhunskim profesionalcima iz restorana KOVAČ, počastili smo se tzv. bakinom tortom, čokoladnim savršenstvom prelivenim kremom od vanile i nazdravili čašom portugalskog Port Taylorsa.

Restoran KOVAČ – svetski, a naš.