24 May, 2019

Restoran KOVAČ, Dani makedonske tradicije

Restoran KOVAČ, Dani makedonske tradicije

Restoran KOVAČ, Dani makedonske tradicije

Razlog za dolazak gastro-patrole portala www.restorani.rs u restoran KOVAČ, ovog puta je manifestacija DANI MAKEDONSKE TRADICIJE koju jedan od najpoznatijih i najstarijih beogradskih restorana organizuje već nekoliko godina zaredom. Restoran KOVAČ važi za mesto gde ćete uvek biti posluženi vrhunskim specijalitetima s našeg podneblja, a organizovanjem ovakvih dešavanja može se svrstati u istinskog čuvara gastronomskog blaga Balkana. Dve nedelje čistog hedonizma uz najbolje specijalitete, vina i muziku Makedonije odličan su razlog da posetite restoran KOVAČ i za vreme trajanja manifestacija DANI MAKEDONSKE TRADICIJE, 13 – 26. maja 2019. godine.

Za razliku od prethodnih gastro-patrola, ovog puta smo celokupan izbor jela i pića prepustili domaćinima, a ono što je usledilo ostavilo je na nas nezaboravan utisak. Vešto i ljubazno osoblje prosto je „letelo“ sa poslužavnicima, pladnjevima i tanjirima punim svakakvih đakonija koje restoran KOVAČ predstavlja gostima tokom manifestacije. Sukana pita sa urdom i spanaćem, slajsovi hladnog telećeg mesa, pohovane paprike punjene urdom, sarmice u listu vinove loze sa domaćim kiselim mlekom, toplo pecivo sa belim lukom, rukolom i puterom, furnarini sa susamom i morskom solju... A ovo je bilo tek predjelo!

Imali smo čast da razgovaramo i sa Ivanom Arićem, šefom kuhinje i glavnim „krivcem“ za gurmanluke koji su nam posluženi. Svoje vrhunsko umeće u pripremi specijaliteta koji su u redovnoj ponudi restorana KOVAČ pokazao je i na izvrsnoj pastrmajliji, selskom mesu, svinjska rebra pripremljena ispod sača su se topila u ustima, a turli tava, makedonski gulaš od tri vrste mesa nas je ostavio bez reči. Kao obavezan dodatak ovim specijalitetima posluženi su prvoklasni ajvar, ljutenica, pinđur, ohridsko makalo i makalo od krompira, ovčarska i makedonska salata. Kako bi ceo doživljaj bio što autentičniji, priprema ovih specijaliteta obavljena je uz asistenciju jednog od najboljih makedonskih kuvara, Marjana Josevskog, šefa kuhinje hotela Aura (ex Beton) iz Ohrida. 

Da bi nam svi ovi gurmanluci još više prijali, potrudila se čuvena makedonska vinarija STOBI sa novom linijom vina MACEDON iz sopstvenih vinograda. STOBI pinot noir, cabernet franc, muscat ottonel i chardonay zaista su oplemenili svaki zalogaj. Ova vina restoran KOVAČ ima i u redovnoj ponudi, pa vam preporučujemo da ih probate.

Da bi gurmanski užitak bio kompletan, gastro-patrolu smo završili uz savršene baklave sa pistaćima, tahan alvu, kadaif i tre leće. Za čuveni „Bakin kolač“, originalni desert restorana KOVAČ ovog puta jednostavno „nije bilo mesta“.   

Atmosfera u restoranu je bila savršena. Restoran KOVAČ inače ima izuzetan muzički program, nenametljiva akustična muzika dodatno opušta goste, a DANI MAKEDONSKE TRADICIJE zaslužni su za užitak uz „Jovano Jovanke“, „Lihnidu“, „Eleno kerko“ i druge bisere makedonske tradicionalne muzike.

Uz zahvalnost na toplom gostoprimstvu koje je aksiom kada je restoran KOVAČ u pitanju, iskreno preporučujemo da ga posetite. Užitak je zagarantovan.