25 Oct, 2019

Restorani u Beogradu – Važan deo turističke ponude

Restorani u Beogradu – Važan deo turističke ponude

Restorani u Beogradu, Novom Sadu i na drugim zanimljivim lokacijama naše zemlje igraju važnu ulogu u pozicioniranju Srbije kao poželjne turističke destinacije. Pored svega što Srbija može da ponudi stranim turistima, uspomene iz restorana u gastronomskom i boemskom smislu predstavljaju jednu od stvari koje će sigurno poneti sa sobom.

Naime, krajem prošle godine, poznati portal www.travellemming.com koji se bavi temama vezanim za turizam na globalnom nivou, pred svoje čitaoce postavio je tradicionalnu godišnju anketu. Cilj ankete bio je otkrivanje zanimljivih „destinacija u nastajanju“, koje turistima mogu mnogo da ponude, a koje još uvek nisu preterano posećene i zagušene navalom turista. U ponudi su bile 44 destinacije koje su predložili najpoznatiji travel blogeri i influenseri, a svaki kontinent je mogao da ima samo jednog pobednika. U anketi je učešće uzelo više od 8.000 posetilaca portala.

Kada je Evropa u pitanju, najpoželjnijom destinacijom u nastajanju i laureatom  „Travel Lemming Reader Award“ proglašena je Srbija. Uz poziv turistima širom sveta da posete Srbiju što pre, spomenuti su naše gostoprimstvo, srednjovekovna utvrđenja na toku Dunava, simpatične i moderne urbane celine, prelepe planine, ali i noćni provod na splavovima. Celokupan članak možete pronaći putem linka https://travellemming.com/reader-travel-awards-2019/

Cela Srbija i Beograd kao najposećenija destinacija poznati su kao gastronomska riznica. Gotovo da ne postoji loš restoran ili bar toliko loš da se u njemu ne može pojesti ili popiti nešto dobro. Restorani u Beogradu, kojih ima na stotine, utrkuju se koji će imati bolju, zanimljiviju i kvalitetniju ponudu. Najbolji restorani u Beogradu su definitivno oni koji prate svetske trendove, ali se ne odriču tradicionalne gastronomske baštine ovog podneblja. Još ako se restoran nalazi u blizini nečega što je zanimljivo turistima, poseta gostiju iz inostranstva se podrazumeva. Uredan ambijent, jelovnik restorana na engleskom i drugim stranim jezicima, osoblje koje govori strane jezike, ponuda nečeg poznatog ali i nečeg potpuno novog, dodatno će stimulisati posetu.

Jedno od takvih mesta je restoran DŽUMBUS, restoran u sklopu sportskog centra “Milan Gale Muškatirović”, na obali Dunava, u blizini Kalemegdana, zoološkog vrta i kule Nebojša. Ovaj restoran na Dorćolu u svojoj ponudi ima najpoznatije specijalitete s našeg podneblja prezentirane u skladu sa najnovijim svetskim gastronomskim trendovima. Jela s roštilja, ali u Teppanyaki stilu, najbolje rakije, ali servirane na -10°C direktno iz njihovog Rakia Ice bara, sigurno će ostaviti utisak i na goste iz inostranstva.

Za Beograd kažu da je jedna od “kapija Orijenta”, a dokaz za to je restoran CAFE LAVASH u Beton hali. Ćevapi pripremljeni u duhu najbolje tradicije i gastronomskih iskustava, slatkasti miris tinjajućih nargila i muzika koja posetiocu govori da je zakoračio preko bitnog meridijana. Ovo mesto je svojevrsna atrakcija, naročito za turiste sa Zapada koji ga rado posećuju. Neobično, zagonetno, drugačije od uobičajenog, a bezbedno. Baš kako turisti vole.

U blizini Kalemegdana, u ulici Kralja Petra i na par koraka od Knez Mihailove ulice koju turisti obavezno posećuju, nalazi se restoran MANUFAKTURA. U jedinstvenom ambijentu gde „sreću iz kuhinje donose u tanjir“ služe se jela od namirnica iz organskog uzgoja s našeg podneblja. Odlična hrana poslužuje se na originalan način, a opuštena atmosfera odlična je za okrepljujući predah svakog turiste.

Mesto koje posetioci Beograda obavezno stavljaju u plan obilaska je stara boemska četvrt Skadarlija. Restoran DVA JELENA već decenijama ugošćava posetioce iz celog sveta. Pored ponude vrhunskih domaćih i svetskih specijaliteta, restoran DVA JELENA raspolaže velikim brojem mesta u nekoliko sala i pet terasa, što je odličan preduslov za veće i organizovane grupe turista. U takvim prilikama pred gostima se izvodi i kulturno-umetnički program koji im dodatno oslikava naš mentalitet i nasleđe.

Za restoran MADERA zna se i van granica Srbije, što zbog višedecenijske tradicije, što zbog poznatih i manje poznatih gostiju iz celog sveta koji su ga posećivali. Kosmopolitski duh, usluga na najvišem nivou i nezaboravan gastronomski užitak karakterišu ovaj pravi beogradski restoran. Prostrana sala i senovita bašta odlično su mesto za kvalitetno okrepljenje turista, bilo da su restoran MADERA posetili kao deo organizovane grupe, individualno ili, što je čest slučaj, da su ih tu doveli beogradski domaćini.

Kada su restorani u Zemunu u pitanju, podnožje brda Gardoš ima šta da ponudi turistima. Najstariji i najautentičniji je restoran ŠARAN, sa svojom tradicijom dužom od jednog veka. Posle obilaska starog jezgra Zemuna i kule Sibinjanin Janka, restoran ŠARAN je idealno mesto za predah i uživanje u ribljim specijalitetima. Kada se spoje zemunski opušteni duh, vrhunska hrana zalivena najboljim vinom i nenametljivi zvuk tamburice, svaki turista će sobom poneti autentične i lepe uspomene.

Samo na osnovu ovih par mesta koje strani turisti često posećuju, nameće se zaključak da su restorani u Beogradu verovatno jedan od najjačih aduta turističke ponude Srbije i Beograda. Ugostiteljska i gastronomska ponuda van prestonice ni najmanje ne zaostaje. Ipak, beogradski restorani su najčešće prvo na šta strani turisti obraćaju pažnju i na osnovu čega stiču prve utiske o našim gastronomskim i društvenim navikama, ali i o gostoprimstvu koje toliko želimo da istaknemo kad god imamo priliku.