20 Nov, 2019

Restoran Šaran - Dani Istre

Restoran Šaran - Dani Istre

Podnožje brda Gardoš ima štošta da ponudi i u tmurnim jesenjim danima, kada to retko ko očekuje. Zemunski restoran „Šaran“ je 14. novembra otvorio vrata svog ugostiteljskog objekta za devete po redu „Dane Istre“.

Restoran „Šaran“  je svoj status već ugravirao u gastronomske anale Beograda.  Kao kultno mesto na lepom plavom Dunavu, „Šaran“ je odlučio da svojim gostima pruži jedinstveno iskustvo istkano najfinijim istarskim specijalitetima uparenim sa najboljim vinima vinarije „Kozlović“ i muzikom koja ne uzburkava  samo žice instrumenata, već i žice duše.

Dobro uigrani tim, konoba „Stari podrum“ i vinarija „Kozlović“ sastao se po deveti put u Zemunu i pripremio nezaboravno otvaranje jubilarnih „Dana Istre“.

Veče je počelo belim penušavim vinom sa tartufima „Damar“ uz kanapee sa paštetom od bakalara kao znak dobrodošlice. Prvi gang se uparivao sa „Valle“ vinom, vinarije „Kozlović“ ,a pratile su ga suhomesnate delicije iz Istre sa sirom od tartufa, istarskom pršutom, kobasicom sa tartufima, slanim ićunima i karpaćom od tikvica.

Zatim je usledio drugi gang. Obeležila ga je sorta vina „Malvazija“, na nepcu suvo, sa dobrim balansom svežine i intenzivnim karakterom, koje se mešalo sa muzičkim notama i izuzetnim glasovnim sposobnostima poznatih gostiju restorana „Šaran“ koji su uveličali ovaj događaj, poput Milice Pavlović, Katarine Živković, Nikole Bokuna, Igora Lazića Niggora i Dejana Lutkića. Gang su činile Sen Žak zapečene školjke i domaće fuže sa sosom od tartufa, a preko toga narendan je, svež beli tartuf.

 

Oko trećeg ganga restoran „Šaran“ je prosto eksplodirao. Svi gosti su ustali, zapevali i zaigrali, a fotografije Nataše Ninković, Svetlane Bojković, Sandre Niketić, Neleta Karajlića i Vesne da Vinča kako uživaju, nešto su nezaboravno. Izražajna svežina vina sorte „Teran“ odlično se slagala sa taljatelama od istarskog boškarina na rukoli sa rendanim belim tartufom.

Najslađe, naravno, uvek bude na kraju. Pred sam kraj ovog gastronomsko – hedonističkog putovanja kroz Istru koje je upriličio restoran „Šaran“, uživali smo u kombinaciji „Muškata“, poluslatkog belog vina i kolača od crne čokolade sa maslinovim uljem.

Ovako je izgledalo putovanje kroz Istru, tj. njenu gastronomiju i vina jedne od najuspešnijih vinarija u organizaciji restorana „Šaran“.Sigurni smo da će i nastavak biti uspešan kao i prvo veče. Ono što na kraju dana sa sigurnošću možemo tvrditi, jeste da morate doći do Keja oslobođenja 53 i istražiti Istru. „Dani Istre“ koje organizuje zemunski restoran „Šaran“ traju do 11. decembra. Svakog dana osim ponedeljka možete svratiti i iskusiti ono što smo i mi.