13 Feb, 2020

PORTO MALTEZE – Dani kuhinje Toskane

PORTO MALTEZE – Dani kuhinje Toskane

U nekoliko reči – još jedan praznik gastronomije koji restoran PORTO MALTEZE predstavlja svojim gostima. Od 7. februara do 7. marta pod okriljem jednog od najboljih ribljih restorana u Srbiji održava se gastronomski festival pod nazivom DANI KUHINJE TOSKANE. Doajen ugostiteljstva, gospodin Dušan Radović sa svojim saradnicima na ovaj način preneće nam svoje bogato iskustvo kada su specijaliteti iz ovog dela Italije u pitanju. Kako bi cela priča bila još autentičnija, jela će biti pripremana pod kuvarskom „palicom“ poznatog italijanskog šefa Enrika Usaia. Poreklom sa Sardinije, ali većim delom živeći i radeći u Toskani, napravio je odabir jela koja će nam na najbolji način približiti gastronomsku tradiciju ovog živopisnog dela Italije.

 

Ekipa portala www.restorani.rs imala je čast da prisustvuje otvaranju manifestacije DANI KUHINJE TOSKANE. Znali smo da će događaj ovog tipa izazvati pažnju, ali ono što smo zatekli kada smo stupili u restoran PORTO MALTEZE zaista nas je prijatno iznenadilo. Veliki broj poznatih ličnosti iz javnog života i neuobičajen broj pripadnika „sedme sile“ odmah nam je stavio do znanja da prisustvujemo zanimljivom, nesvakidašnjem dešavanju. Na samom početku, domaćin je u svom stilu poželeo dobrodošlicu gostima, ukratko nas upoznavši sa onim što sledi u narednih mesec dana. Njegova „desna ruka“ i životna saputnica Nataša Martić neumorno je davala izjave za medije i vodila računa da sve bude kako je zamišljeno. Ne skidajući očaravajući osmeh s lica, uprkos vanrednom naporu uloženom u organizaciju dešavanja, poklonila je pažnju svim gostima i doprinela da se i mi osećamo lepše, opuštenije.

 

Uz zvuke najpoznatijih italijanskih kancona iz instrumenata benda PORTO, počelo je i predstavljanje jela koja će u narednih mesec dana biti na posebnom meniju restorana PORTO MALTEZE. Gosti su imali priliku da se upoznaju sa ribljim i mesnim menijem koji sadrže neke od najpoznatijih specijaliteta Toskane. Detalje oba menija možete pogledati na priloženim fotografijama, a ono što vam ne možemo u potpunosti dočarati je atmosfera i primamljive arome koje su se širile kroz restoran PORTO MALTEZE. Kako i dolikuje, ukusni zalogaji bili su upareni sa sjajnim vinom. Uz svaku vrstu jela sledilo je drugo, odgovarajuće vino za koje se po preporuci iskusnih domaćina pobrinula vinarija „Tikveš“.

 

Imali smo čast da nas sa posluženim jelima pobliže upozna lično šef Enriko Usai. Bez traga poznate šefovske arogancije i italijanske pompeznosti, simpatični velemajstor svog zanata ukratko nam je opisao procese pripreme nekih jela, šta se više jede u Livornu, a šta u Viaređu, kao i šta će do 7. marta sve biti u ponudi za goste restorana PORTO MALTEZE. Ljubitelji najkvalitetnijih specijaliteta moći će da uživaju, između ostalog i u čuvenom firentinskom bifteku bistecca fiorentina, nenadmašnoj toskanskoj čorbi carabaccia, poznatom jelu od belog pasulja fagioli all uccelleto i drugim đakonijama. Naravno, ovakva gastronomska čarolija ne može se zamisliti bez sira pecorino, najpoznatijeg toskanskog tvrdog ovčjeg sira. Ljubiteljima orašastih plodova, voća i začina naročito će se svideti poslastice bazirane upravo na njima – panforte, cantucci, ricciarelli, zucotto. Sve to biće ispraćeno adekvatnom vinskom kartom, a za pravi odabir vina savetujemo konsultaciju sa izuzetno ljubaznim i predusretljivim osobljem restorana PORTO MALTEZE.

 

Dalji opis onoga što smo probali i što će biti u ponudi narednih mesec dana uticalo bi na ugođaj koji vas očekuje kada posetite restoran PORTO MALTEZE dok traju DANI KUHINJE TOSKANE. Toskanska kuhinja je živopisna i jednostavna. Bazira se na namirnicama iz lokalnog uzgoja, po mogućstvu organskog porekla. Ono po čemu je takođe poznata jeste da predstavlja nešto više od pukog zadovoljenja fiziološke potrebe. Priprema i konzumiranje hrane deo su toskanskog duha, pogleda na život, sistema vrednosti. Važno je šta se jede, kako se jede i s kim se taj ugođaj deli. Pored savršenih obroka, to je ono što smo iskusili zahvaljujući Enriku, Dušanu i Nataši jedne lepe februarske večeri u Beogradu. Hvala im što su predivnu Toskanu doneli pred nas i ostale goste. S punom odgovornošću i uz najbolju preporuku vašeg i našeg portala www.restorani.rs , pozivamo vas da posetite restoran PORTO MALTEZE i pravo hedonističko dešavanje DANI KUHINJE TOSKANE.

Uživajte.